De wondere wereld van terpenen. (deel 1)

Image
Ontdek de betoverende wereld van terpenen in cannabis: hun rol, aroma's en effecten. Leer waarom terpenen het karakter van een soort definiëren en ontdek het fascinerende ...
De wondere wereld van terpenen

Terpenen – Als je een regelmatige cannabisgebruiker bent, is de kans groot dat je er inmiddels van hebt gehoord, en de meesten van ons erkennen dat ze een belangrijke rol spelen in cannabis. Maar wat zijn ze en wat doen ze? In de volgende twee blogs zal ik mijn best doen om in basistermen uit te leggen waarom ze zo gunstig voor ons zijn en waarom u als consument op de hoogte moet zijn van de meest voorkomende terpenen en waar het allemaal om draait.

Wat zijn terpenen?

Terpenen zijn een diverse klasse van organische verbindingen die niet alleen in cannabis voorkomen, maar ook in alle soorten planten, hun bloemen en hun vruchten en zelfs in insecten. In deze blog richten we ons tenslotte puur op de relevantie van terpenen in cannabis – daarom lees je dit nog steeds.

Terpenen worden gesynthetiseerd in de trichomen (kleine, kristalachtige structuren die het oppervlak van de bladeren en bloemen bedekken) van de cannabisplant. Deze verbindingen worden door de plant geproduceerd als verdedigingsmechanisme tegen herbivoren (grazers zoals geiten en runderen) en om bestuivers aan te trekken (insecten die van plant naar plant reizen, waardoor de planten zich kunnen voortplanten).

Deze kleine verbindingen die we terpenen noemen, produceren wonderen. Ze zijn in feite verantwoordelijk voor de redenen waarom je aangetrokken wordt tot een bepaalde soort, omdat het de terpenen zijn die de aroma’s, smaken en effecten produceren die je ervaart. Met andere woorden, je zou kunnen zeggen dat het terpeenprofiel een soort definieert.

Terpenen werken samen in iets dat we het entourage-effect noemen, op een manier die we nog steeds niet helemaal begrijpen. Wat we echter wel weten, is dat het de verhoudingen zijn van verschillende terpenen (in plaats van het effect van een enkele terpeen) samen die in staat zijn om die karakteristieke geuren, smaken of effecten te produceren waar we zo van houden. Dat gasachtige, bedompte aroma dat we associëren met een goede O.G of Kosher Kush, is voornamelijk het resultaat van twee gewone terpenen (Caryofylleen & Myrceen) die in min of meer gelijke verhoudingen in die plant voorkomen. Verander de verhoudingen en de geur, smaak en effecten zullen ook veranderen.

Nu wordt het een beetje ingewikkeld – maar probeer me hierin bij te houden … Elke cannabissoort heeft zijn eigen terpeenverhouding, maar deze verhoudingen zijn niet exact en kunnen variëren met een paar honderdsten van een procent binnen een specifieke soort, maar verander deze verhoudingen te veel en opeens heb je het over een andere soort.

Maar ik hoor je vragen, als het de terpeenverhouding is die de soort definieert, hoe komt het dan dat de ene Lemon Haze een sterkere smaak of effecten kan hebben dan de andere? Nou, dat heeft grotendeels te maken met de kwaliteit van de plant. Over het algemeen heeft de manier waarop een plant wordt gekweekt, geoogst en bewaard een directe invloed op de hoeveelheid terpenen die ze produceert. Hoe hoger het volume, hoe sterker de geur, smaak of effect, maar zolang de verhoudingen ongeveer hetzelfde blijven, blijft de soort hetzelfde.

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige cannabisproducten die met passie zijn behandeld. Helaas zijn deze kwaliteitsproducten niet overal verkrijgbaar, maar gelukkig komen ze steeds vaker voor. (Alle Cannabytics-klanten die de Trusted Shop-sticker dragen, verkopen hoogwaardige, geteste producten met opgeleid personeel dat u kan helpen en adviseren).

Er zijn meer dan 200 verschillende terpenen geïdentificeerd – maar identificatie betekent niet dat we precies weten hoe ze werken en wat ze doen. In feite kennen we alleen de details van ongeveer 30 primaire terpenen – de wetenschap heeft nog veel te leren van deze geweldige plant.

Er is maar één manier om de terpeenverhouding en -volumes in cannabis te achterhalen en dat is door het te testen met behulp van gaschromatografie. En nogmaals, alle klanten van Cannabytics laten hun cannabis testen op terpenen (evenals cannabinoïden en besmetting). U als consument kunt deze testresultaten die beschikbaar zijn in de winkel inzien door de qr-code te scannen op het product dat u heeft gekocht. Greenhouse is nog een stap verder gegaan en toont de dominante terpenen op hun menukaart – dit is een initiatief van het volgende niveau, waarvan ik hoop dat het een trend zal worden in andere winkels.

Als je de eigenschappen van de afzonderlijke terpenen wilt weten, kun je kijken naar de grote posters die in onze Trusted Shops hangen – we zullen er de komende tijd meer van maken om meer terpenen en andere weetjes over cannabis te behandelen, maar voorlopig staan de 5 meest voorkomende hieronder vermeld.

Volgende maand gaan we dieper in op de geneeskrachtige eigenschappen van terpenen en hoe ze kunnen worden gebruikt om sommige pijnen en kwalen te verlichten – tot die tijd, wees gelukkig en wees veilig!

 1. Myrceen: dit is een van de meest voorkomende terpenen in cannabis en wordt ook aangetroffen in hop, wat bier zijn karakteristieke aroma geeft. Myrceen heeft een muskusachtige, kruidige geur en staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende effecten. Het wordt vaak geassocieerd met indica-soorten en er wordt aangenomen dat het de psychoactieve eigenschappen van THC versterkt.
 2. Limonene: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft limoneen een citrusachtig aroma dat doet denken aan citroenen en sinaasappels. Het wordt ook aangetroffen in verschillende citrusvruchten en staat bekend om zijn opbeurende en stimulerende effecten. Van limoneen wordt aangenomen dat het angstremmende en antidepressieve eigenschappen heeft.
 3. Pineen: Pineen wordt in overvloed aangetroffen in pijnbomen en heeft een kenmerkend aroma van dennennaalden. Het wordt ook gevonden in kruiden zoals rozemarijn en salie. Pineen staat bekend om zijn bronchusverwijdende eigenschappen, die de luchtstroom naar de longen kunnen helpen verbeteren. Men denkt dat het de focus en alertheid verbetert en ontstekingsremmende effecten kan hebben.
 4. Linalool: Linalool heeft een bloemige geur met hints van kruiden en komt voor in lavendel, evenals in andere aromatische planten. Het staat bekend om zijn kalmerende en rustgevende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in aromatherapie vanwege zijn ontspannende effecten. Linalool kan ook pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Terpenen poster no name
De wondere wereld van terpenen. (deel 1) 2

Popular Posts

1 Comments Text
 • Madge Nitzsche schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Elevate your website’s quality with Toolifygo! Our suite of SEO, text, and image tools is designed to enhance every aspect of your online presence. Make your site irresistible to both search engines and audiences. Experience the uplift with Toolifygo today.
 • Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over Ons

  Wij zijn GreenHouse Secret Farmers een begrip in de coffeeshop wereld in Den Haag.

  Wij werken met lokaal geproduceerde producten en bieden de hoogste kwaliteit wiet en hash.