PGR’s in Cannabis: Wat Ze Zijn en Hoe Ze Onze Planten Beïnvloeden

Image
PGR’s… Het is een term die je als cannabisgebruikers steeds meer hoort, maar wat zijn ze, waarom bestaan ze en waar gaat het allemaal om? In deze blog zullen we ...
Image

PGR’s… Het is een term die je als cannabisgebruikers steeds meer hoort, maar wat zijn ze, waarom bestaan ze en waar gaat het allemaal om? In deze blog zullen we proberen die vragen voor je te beantwoorden.

Wat zijn zij?

Plantengroeiregulatoren, ook bekend als plantenhormonenboosters of plantengroeistoffen, zijn synthetische of natuurlijk voorkomende verbindingen die verschillende aspecten van plantengroei en ontwikkeling reguleren. Ze spelen een cruciale rol in de plantenfysiologie en worden gebruikt in de landbouw, tuinbouw en plantenonderzoek. In de loop der jaren zijn PGR’s onderdeel geworden van ons dagelijks leven. We consumeren ze veel meer dan we denken. Hieronder heb ik de belangrijkste toepassingen voor PGR’s vermeld…

1. Zaadkieming: Plantengroeiregulatoren kunnen worden gebruikt om de kieming van zaden te bevorderen of te remmen. Zo wordt gibberellinezuur vaak gebruikt om de kiemrust te doorbreken en kieming bij sommige plantensoorten te bevorderen.

2. Wortelontwikkeling: plantengroeiregulatoren kunnen wortelgroei en ontwikkeling stimuleren. Auxinen, zoals indool-3-azijnzuur (IAA), worden vaak gebruikt om wortelvorming in stekken te bevorderen tijdens vegetatieve vermeerdering.

3. Stamverlenging: Plantengroeiregulatoren kunnen de stengelverlenging regelen. Gibberellins worden vaak gebruikt in de commerciële tuinbouw om in bepaalde gewassen, zoals druiven of bepaalde sierplanten, stengelverlenging te veroorzaken.

4. Fruitontwikkeling: plantengroeiregulatoren kunnen de ontwikkeling, grootte en rijping van fruit beïnvloeden. Ethyleen is bijvoorbeeld een hormoon dat betrokken is bij het rijpen van fruit en de toepassing ervan kan de rijping van fruit verbeteren of vertragen, afhankelijk van het gewenste resultaat.

5. Bloei: plantengroeiregulatoren kunnen worden gebruikt om de bloei te manipuleren. Zo kunnen synthetische auxines in sommige planten worden gebruikt om bloei te veroorzaken, terwijl andere hormonen zoals cytokininen de bloei kunnen vertragen of voorkomen.

6. Fruitverdunning: Plantgroeigoedregelaars kunnen worden gebruikt om fruitclusters of overtollige fruitbelasting op bomen te verdunnen. Deze praktijk helpt de fruitgrootte, kwaliteit en algehele opbrengst te verbeteren.

7. Planthoogtecontrole: Plantengroeiregulatoren worden vaak gebruikt om de planthoogte in sierplanten en gewassen te regelen. Door de biosynthese van gibberelline te remmen of door ethyleensynthese te bevorderen, kan overmatige stengelverlenging worden voorkomen.

8. Stressrespons: plantengroeiregulatoren kunnen planten helpen om te gaan met verschillende omgevingsstress, zoals droogte, zoutgehalte of extreme temperaturen. Ze kunnen het vermogen van de plant om te tolereren en te herstellen van stressomstandigheden vergroten.

9. Onkruidbestrijding: Plantengroeiregulatoren kunnen worden gebruikt als herbiciden om de onkruidgroei te beheersen. Synthetische auxines, zoals 2,4-D of dicamba, worden vaak gebruikt in selectieve herbiciden om breedbladig onkruid in gewasvelden te bestrijden.

De meer technisch ingestelde wil om bij het lezen van de bovenstaande lijst te beseffen dat PGR’s werk aan plantenhormonen of deze nabootst, en wanneer we PGR’s op planten toepassen, manipuleren we effectief hoe ze groeien.

Waarom bestaan ze?

Dus waarom voelen we de behoefte om onze planten te manipuleren? Nou, helaas zijn wij als mensen de schuld. De ontwikkeling van PGR begon in de voedingsindustrie. Er was een tijd, vóór PGR’s (en ter referentie kun je een biologische markt bekijken) dat groenten en fruit niet zo uniform van grootte en kleur waren. Laten we bijvoorbeeld naar onze alledaagse tomaat kijken.

Vandaag kunnen we kiezen uit ongeveer 20 verschillende soorten tomaten. De soorten variëren in grootte, kleur en smaak. Maar voor de moderne voedingsindustrie is voor de individuele typen een ‘standaard’ gedefinieerd. De standaard definieert maat, kleur en vorm. Dit wordt gedaan om drie belangrijke redenen – om de plant te helpen resistenter te worden tegen plagen en ziekten, om verpakking en transport te vereenvoudigen, maar ook omdat wij, als kopende klant, zijn zeer kritisch geworden over het uiterlijk van onze groenten en fruit. We zullen alleen de mooiste voorbeelden kiezen, de onvoltooide of gekneusde achter ons laten. Hierdoor willen supermarkten alleen bijna perfecte voorbeelden van leveranciers kopen. De telers zijn dus om economische redenen op een bepaalde manier gedwongen tot deze standaardisatie.

Je zult echter merken dat maar heel weinig tomaten die we daadwerkelijk kopen een rijke tomatensmaak hebben, maar meer dan vaak zijn, vrij smakeloos zijn. Dit komt door de PGR’s die zijn toegepast. Hier worden de PGR’s gebruikt om de groeitijd te versnellen en eerder een oogstbaar fruit te produceren, om uniformiteit in het gewas te forceren en om het fruit esthetischer te maken. De natuurlijke energie van de planten die normaal gesproken zou worden gebruikt om smaak te ontwikkelen, is omgeleid om de hormoonproductie te stimuleren, wat op zijn beurt het groeiproces versnelt, geeft de tomaten een diepere kleur en bevordert de uniformiteit.

Als u echter een biologische markt bezoekt, vindt u groenten en fruit die veel minder uniform van grootte en vorm zijn – maar de smaak en geur zijn bijna altijd aanwezig, en sterker dan je zou ervaren in een niet-biologische supermarkt.

We kunnen dezelfde bovenstaande trend toepassen op de cannabisindustrie.  Als consumenten willen de meesten van ons de mooiste toppen met de hoogste cannabinoïde niveaus. Telers gebruiken voer en boosters om resistentere planten te creëren die stevigere, sterkere bloemen opleveren. Er zijn talloze verschillende verbindingen die hiervoor worden gebruikt, waarbij de meerderheid ook de hormoonproductie manipuleert. Hoewel de meeste van deze verbindingen volkomen veilig te gebruiken zijn en geen (bekende) gevolgen voor de gezondheid hebben, hebben ze bij overmatig gebruik vaak een negatief effect op de terpeenproductie. De meesten van ons zullen een mooie, compacte knop hebben meegemaakt, maar met heel weinig aroma.  Dit is het gevolg van het toepassen van buitensporige PGR’s.

Verreweg de meeste PGR’s die in de industrie worden gebruikt, zijn veilig te gebruiken en te consumeren. Sommige zijn schadelijk voor ons. Deze zijn in veel landen wereldwijd (inclusief de EU) al verboden, maar als de cannabisindustrie grotendeels ongereguleerd, en af en toe worden deze PGR’s nog steeds gebruikt.

Dus wat zijn de gezondheidsrisico’s?

De gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van synthetische plantengroeiregulatoren bij de cannabisteelt kunnen variëren afhankelijk van de specifieke chemische stof en het blootstellingsniveau. Hoewel ik wat algemene informatie kan geven over mogelijke gezondheidsrisico’s, is het belangrijk op te merken dat wetenschappelijk onderzoek naar de specifieke effecten van PGR-gebruik bij cannabis beperkt is. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsrisico’s verbonden aan de gevaarlijkere verbindingen die in PGR’s voorkomen. Dit zijn de verbindingen waar het vooral om gaat bij het testen op PGR’s

1. Paclobutrazol: Langdurige blootstelling aan paclobutrazol kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Uit dieronderzoek is gebleken dat paclobutrazol de hormoonspiegels en de voortplantingsfunctie kan beïnvloeden. Het is geclassificeerd als een mogelijke hormoonontregelaar en kan nadelige effecten hebben op de menselijke ontwikkeling en vruchtbaarheid. Bovendien kan het inademen of inslikken van paclobutrazol-residuen op met deze chemische stof behandelde cannabisplanten schadelijk zijn.

2. Daminozide (Alar): Daminozide werd verboden voor gebruik op voedselgewassen vanwege bezorgdheid over de mogelijke carcinogeniteit. Het is in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, met name maag- en darmkanker. Hoewel het gebruik ervan op cannabisplanten illegaal is, kunnen de residuen van daminozide bij consumptie nog steeds gezondheidsrisico’s opleveren.

3. Chlormequat chloride (CCC): CCC is in verband gebracht met reproductieve en ontwikkelingseffecten in dierstudies. Het kan de hormoonfunctie en vruchtbaarheid mogelijk verstoren. Langdurige blootstelling aan CCC kan ook irritatie van de luchtwegen en de huid veroorzaken. Het inademen of inslikken van CCC-residuen op cannabisplanten die met deze chemische stof zijn behandeld, kan schadelijk zijn.

4. Ethephon: Ethephon kan ethyleengas afgeven, wat irriterende effecten op de luchtwegen kan hebben. Hoge niveaus van blootstelling aan ethyleen kunnen bij sommige personen oogirritatie, ademnood en allergische reacties veroorzaken. Hoewel ethefon over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor gebruik op bepaalde voedselgewassen, is de veiligheid van het gebruik ervan op cannabisplanten niet grondig onderzocht.

Nogmaals – het is belangrijk op te merken dat deze allemaal zijn verboden in de EU, Canada en de Verenigde Staten.  Detectie van de bovenstaande schadelijke verbindingen is uiterst zeldzaam in de monsters die we testen.

Moet je je zorgen maken over PGR’s?

Tot slot is de kans dat je cannabis een bepaald niveau van PGR’s bevat vrij groot, net zoals in de groenten en fruit die je consumeert. Maar de niveaus zijn overwegend laag en veilig. Gevaarlijke PGR’s zijn uiterst zeldzaam en als uw coffeeshop hun producten test, wordt alles gedetecteerd dat boven aanvaardbare niveaus van elke besmetting bevat, uit de circulatie genomen en zal niet aan u worden verkocht.


Popular Posts

31 Comments Text
 • Viviant schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Can provide a link mass to your website http://myngirls.online/
 • Jacquelinet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Your site’s position in the search results http://myngirls.online/
 • Rachelt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Free analysis of your website http://myngirls.online/
 • Cherilt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  SEO Optimizers Team http://myngirls.online/
 • Madelinet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  I offer mutually beneficial cooperation http://myngirls.online/
 • Christinet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Content for your website http://fertus.shop/info/
 • Maggiet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Web Development Wizards http://fertus.shop/info/
 • Viviant schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Can provide a link mass to your website http://fertus.shop/info/
 • Jacquelinet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Your site’s position in the search results http://fertus.shop/info/
 • Rachelt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Free analysis of your website http://fertus.shop/info/
 • Cherilt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  SEO Optimizers Team http://fertus.shop/info/
 • Madelinet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  I offer mutually beneficial cooperation http://fertus.shop/info/
 • Victoriat schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Cool website. There is a suggestion http://fertus.shop/info/
 • Isabellat schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  I really liked your site. Do you mind http://fertus.shop/info/
 • Pollyt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Here’s what I can offer for the near future http://fertus.shop/info/
 • Cecilt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  You will definitely like it http://fertus.shop/info/
 • Lucyt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  The best prices from the best providers http://fertus.shop/info/
 • Vanessat schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Additional earnings on your website http://fertus.shop/info/
 • Irist schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Analytics of your website http://fertus.shop/info/
 • Peggyt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  I would like to post an article http://fertus.shop/info/
 • Carolinet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  How to contact the administrator on this issue http://fertus.shop/info/
 • Lindat schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Shall we exchange links? My website http://fertus.shop/info/
 • Tracyt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  The offer is still valid. Details http://fertus.shop/info/
 • Idat schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  We offer cooperation on SEO optimization http://fertus.shop/info/
 • Patriciat schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Content for your website http://fertus.shop/info/
 • Camillat schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Web Development Wizards http://fertus.shop/info/
 • Lesleyt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Can provide a link mass to your website http://fertus.shop/info/
 • Christinet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Content for your website http://fertus.shop/info/
 • Viviant schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Can provide a link mass to your website http://fertus.shop/info/
 • Rachelt schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  Free analysis of your website http://fertus.shop/info/
 • Madelinet schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld; je reactie wordt zichtbaar nadat deze is goedgekeurd.
  I offer mutually beneficial cooperation http://fertus.shop/info/
 • Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over Ons

  Wij zijn GreenHouse Secret Farmers een begrip in de coffeeshop wereld in Den Haag.

  Wij werken met lokaal geproduceerde producten en bieden de hoogste kwaliteit wiet en hash.